İlk Müslüman Türk Devletleri

1- Resmi dili Türkçe olan ve orta asya da kurulan ilk Müslüman Türk devleti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gazneliler

B) Danişmentliler

C) Karahanlılar

D) Saltuklular

E) Mengücekliler

2- Aşağıdaki hangi savaş sonucunda Büyük Selçuklu devleti sultanı Tuğrul Bey’e “doğunun ve batının hâkimi” unvanı verilmiştir?

A) Bağdat Seferi

B) Dandanakan Savaşı

C) Malazgirt Savaşı

D) Pasinler Savaşı

E) Çimen Savaşı

 

3- Aşağıdakilerden hangisi Anadolu da kurulan ilk beyliklerden değildir?

A) Saltuklular

B) Çaka Beyliği

C) Mengücekliler

D) Danişmentliler

E) Karesioğulları

 

4- Anadolu da kurulan ilk medrese aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hatuniye Medresesi

B) Yağı Basan Medresesi

C) Hüsrüye Medresesi

D) Semavin Medresesi

E) Koçhisar Medresesi

 

5- Anadolu da kurulan ilk Türk-İslam devleti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çaka Beyliği

B) Mengücekliler

C) Danişmentliler

D) Saltuklular

E) Artuklular

 

6- Aşağıdakilerden hangisi Saltuklular’ın yaptığı eserlerdendir?

A) Malabadi Köprüsü

B) Kayseri Ulu Cami

C) Mamam Hatun Türbesi

D) Divriği Ulu Cami

E) Hasankeyf

 

7- Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans Devletinin ilk savaşı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Pasinler Savaşı

B) Malazgirt Savaşı

C) Dandanakan Savaşı

D) Yassı Çimen Savaşı

E) Bağdat Seferi

 

8- Mardin, Harput ve Diyarbakır bölgesinde kurulan genelde medrese eserleri bırakan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Saltuklular

B) Artuklular

C) Çaka Beyliği

D) Danişmentliler

E) Mengücekliler

 

9- Aşağıdaki eserlerden hangisi Mengücekliler’in yaptığı eserlerden birisi olup UNESCO tarafından koruma altında bulunmaktadır?

A) Kayseri Ulu Cami

B) Tepsi Minare

C) Kale Cami

D) Mama Hatun Türbesi

E) Divriği Ulu Cami ve Külliyeti

 

10- Aşağıdaki beylik eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A) Saltuklular – Mama Hatun Türbesi

B) Artuklular – Koçhisar Ulu Cami

C) Danişmentliler – Yağı Basan Medresesi

D) Mengücekliler - Hasankeyf

E) Artuklular – Hatuniye Medresesi

Cevap Anahtarı

1-C

2-A

3-E

4-B

5-D

6-C

7-A

8-B

9-E

10-D

HAZIRLAYAN: YUSUF GÖYMEN

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Joomla SEF URLs by Artio