REKLAM

Anadolu Selçuklu Devleti, Beylikler Dönemi ile ilgili test soruları ve cevapları

Beylikler – Anadolu Selçuklu Devleti

1- Aşağıdakilerden hangisi Malazgirt Savaşından sonra Anadolu da kurulan ilk Türk devletlerinden birisi değildir?

A) Mengücekliler

B) Germiyanoğuları

C) Artuklular

D) Saltuklular

E) Çaka Beyliği

 

 

2- Malazgirt Savaşından sonra Erzurum bölgesinde kurulan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çaka Beyliği

B) Danişmentliler

C) Mengücekliler

D) Artuklular

E) Saltuklular

 

3- Anadolu Selçuklu Devleti ile Haçlılara karşı başarı ile savaşan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çaka Beyliği

B) Artuklular

C) Danişmentliler

D) Saltuklular

E) Mengücekliler

 

4- Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Süleyman Şah

B) Ahmet Gazi

C) Çağrı Bey

D) Osman Bey

E) Ebulkasım

 

5- Aşağıdakilerden hangisi Haçlı Seferinin sonuçlarından birisi değildir?

A) İslam Dünyasında Türklerin etkileri artmıştır.

B) Haçlılar Türkleri daha iyi tanımışlardır.

C) Anadolu’nun yıpranarak teslim olmasına neden olmuştur.

D) Anadolu da İslamiyet’in hızla yayılmasını sağlamıştır.

E) Türkiye Selçuklu Devletinin zayıflamasına neden olmuştur.

 

6- Türkiye Selçuklu Devletinin yıkılma sürecine girdiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kütahya Savaşı

B) Sakarya Savaşı

C) Dandanakan Savaşı

D) Miryokefalon Savaşı

E) Kösedağ Savaşı

 

7- Türkiye Selçuklu Devleti zamanında zanaatkarların yardımlaşması amacıyla aşağıdakilerden hangisi kurulmuştur?

A) Loncalar

B) Devşirme Sistemi

C) İkta Sistemi

D) Divan Sistemi

E) Kervansaraylar

 

8- Aşağıdaki şehirlerden hangisinde Türkiye Selçuklu Devletine ait izler bulunmaz?

A) Sivas

B) İznik

C) Konya

D) Edirne

E) Kayseri

 

9- Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Selçuklu Devletinin yıkılmasının sonuçlarından birisi değildir?

A) Anadolu egemenliği Bizans’ın eline geçmiştir.

B) Anadolu insanının hayatı bir süre savaşlar ile geçmiştir.

C) Halkın refah seviyesi düşmüştür.

D) Anadolu da siyasi birlik bozulmuştur.

E) Anadolu da beylikler dönemine geçilmiştir.

 

10- Kervansarayların kurulma amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ülke de yaşayan insanların barınma ihtiyaçlarını giderme.

B) Eğitim masraflarını çıkartma.

C) Muhtaç sahiplerine yardım etme.

D) Ülkeyi savunma ve hücum anlamında geliştirme.

E) Ticareti geliştirerek güvenliği sağlama.

 

Cevap Anahtarı

1-B

2-E

3-C

4-A

5-D

6-E

7-A

8-D

9-A

10-E

HAZIRLAYAN: YUSUF GÖYMEN

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Joomla SEF URLs by Artio