CUMHURİYET DÖNEMİ, İNKILAPLAR, İNKILAPLARIN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI)


1. TBMM’nin 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırması üzerine sadece halife unvanı kalan Vahdettin ülke/i terk edince Abdülmecit TBMM tarafından halife seçildi. Meclis, Abdülmecit’ten “Halife” dışında unvan kullanmamasını istedi.

Bu bilgiler,

I. Halifelik, saltanatın kaldırılmasından sonra da devam etmiştir.

II. TBMM, en üstün otorite olduğunu kanıtlamıştır.

III. Halife devlet ve din başkanlığı görevini birlikte yürütmektedir.

IV. Son Osmanlı padişahı Vahdettin’dir

gibi yargılardan hangilerine kanıt olarak gösterilebilir?

A) I ve III B) II ve III C) III ve IV

D) I, II ve III E) I, II ve IV



2. Milli Mücadele döneminde yeni Türk devleti kurulurken cumhuriyetin resmen ilanı daha sonraya bırakılmıştır.

Bu durumun nedeni olarak, aşağıdakilerden hangisi savunulabilir?

A) Milli mücadeleyi başarıya ulaştırarak bağımsızlığı sağlamak

B) Siyasi partilerin kurulmasını beklemek

C) Halkın cumhuriyet yönetimine uyum sağlamasını beklemek

D) Milletvekillerinin cumhuriyet rejimine uyum sağlamasına zaman vermek

E) Güçler birliği esasını benimsemek


3. Cumhuriyetin ilanı ile aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir?

A) Rejimin adının konulması

B) Çok partili döneme geçilmesi

C) Devlet başkanlığı sorununun çözülmesi

D) Hükümet kurulmasının kolaylaşması

E) Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçilmesi


4. Cumhuriyetin ilan edilmesi Kurtuluş Savaşı süresince yürütülen yönetimin adının verilmesiydi. Yani var olan bir sistemin sadece adı konmuş oluyordu.

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de cumhuriyetin ilan edilmesinin gerekçelerinden biri olarak gösterilemez?

A) Hilafetin kaldırılması

B) TBMM’nin açılması

C) Saltanatın kaldırılması

D) Egemenliğin milletin eline geçmiş olması

E) Saltanat yönetiminin ülkenin sorunlarını çözmede yetersiz kalması


5. Mustafa Kemal, tarihte yaşanan olumsuz gelişmelerden sonuçlar çıkarmış ve Osmanlı Devletinin düştüğü hataları iyi değerlendirmişti.

Buna göre, Osmanlı Devleti’nde görülen aşağıdaki gelişmelerden hangisinin Mustafa Kemal’in orduyu günlük politikadan uzaklaştırma kararı vermesinde etkili olduğu söylenebilir?

A) Trablusgarp Savaşı

B) Mondros Ateşkesi’nin imzalanması

C) 31 Mart Olayı

D) Balkan Savaşları

E) II. Meşrutiyetin ilanı


6. Atatürk döneminde çok partili demokrasiye geçme denemeleri yapılmış, fakat başarılı olunamamıştır.

Çok partili döneme geçme girişimleri hangi amaca yöneliktir?

A) Devletçiliğin güçlenmesi

B) Laiklik anlayışının yerleşmesi

C) Halkın görüşlerinin meclise daha fazla yansıtılması

D) Halife yanlılarının çalışmalarının engellenmesi

E) Halkın bu konudaki isteklerinin yerine getirilmesi


7. Türkiye Cumhuriyeti döneminde;

- Çok partili döneme geçişin ilk denemesi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Şeyh Sait Ayaklanması nedeniyle kapatılmıştır.

- Serbest Cumhuriyet Fırkası ise kuruluşundan kısa bir süre sonra, inkılap karşıtlarının toplandığı bir kurum haline gelince, kurucusu tarafından kapatılmıştır.

Bu bilgiler, aşağıdakilerden hangisine kanıt olarak gösterilebilir?

A) İngiltere’nin Türkiye’deki çok partili düzen çalışmalarını engellemek istediğine

B) Halkın inkılaplara karşı çıktığına

C) Lozan Antlaşması’nın koşullarına uyulmadığına

D) Halkta çok partili döneme geçiş için yeterli birikimin olmadığına

E) Mustafa Kemal’in cumhurbaşkanlığına tepki gösterildiğine


8. Aşağıdakilerden hangisinin, “Egemenlik kayıtsız-şartsız millete aittir.” ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilen bir inkılâp olduğu savunulabilir?

A) Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi

B) Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçilmesi

C) Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması

D) Soyadı Kanunu’nun çıkarılması

E) Türk Tarih ve Türk Dil Kurumları’nın kurulması

9. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de laik devlet düzenine geçişin ilk aşaması olarak kabul edilebilir?

A) Medreselerin kapatılması

B) Şer’iye Vekaleti’nin kaldırılması

C) Saltanatın kaldırılması

D) Hafta sonu tatilinin değiştirilmesi

E) Tekke ve zaviyelerin kapatılması


10. II. Mahmut döneminde yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra bektaşi tekkeleri de kapatıldı. Bu uygulamanın amacı, yeniçerilerin buralarda toplanarak çeşitli girişimlerde bulunmalarını engellemek idi.

Türkiye’de, Şeyh Sait Ayaklanmasından sonra yapılan aşağıdaki çalışmalardan hangisinin bu uygulama ile benzerlik taşıdığı savunulabilir?

A) Halifeliğin kaldırılaması

B) Medreselerin kapatılması

C) Medeni Kanun’un kabul edilmesi

D) Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılması

E) Tekke ve zaviyelerin kapatılması


11. Aşağıdakilerden hangisinin halifeliğin kaldırılmasıyla ilgisi yoktur?

A) Tevhid-i Tedrisat Yasası’nın çıkarılması

B) Diyanet İşleri Başkanlığının kurulması

C) Medeni Kanun’un kabul edilmesi

D) Kabine sistemine geçilmesi

E) Şer’iye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması


12. Cumhuriyet döneminde görülen;

I. Halifeliğin kaldırılması

II. Medeni Kanun’un kabul edilmesi

III. Yeni Türk harflerinin kullanılması

IV. Türk Tarih Kurumu’nun açılması

V. Soyadı Kanunu’nun çıkarılması

gibi gelişmelerden hangileri, laik devlet düzenini gerçekleştirme amacına yönelik çalışmalar yapıldığının kanıtıdır?

A) I ve M B) II ve III C) III ve IV

D) IV ve V E) I, III ve V


CEVAP ANAHTARI

1. E 2. A 3. B 4. A 5. D

6. C 7. D 8. C 9. C 10. E

11. D 12. A

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Joomla SEF URLs by Artio